Karácsonyi ételek a világ minden tájáról

A karácsonnyal kapcsolatos szokások eltérőek lehetnek a világ minden pontján. Nem kivétel ez alól az sem, hogy mit esznek az emberek karácsonykor. Gondoljunk csak bele, már Magyarországon belül sem teljesen egységes ez, hiszen van, ahol a karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül, máshol pedig a halat részesítik előnyben. A különböző kultúrák esetében még nagyobb lehet a különbség a karácsonyi ételek tekintetében, néha furcsa is lehet számunkra, hogy mások mit esznek ilyenkor. Íme, néhány példa arra, hogy mit eszik a nagyvilág az ünnep alatt!

 

Egyesült Államok, Kanada

 


 

Ahogy azt a filmekből jól tudhatjuk, az Egyesült Államokban és Kanadában a karácsonyi menü elképzelhetetlen áfonyaszószos pulyka, gyömbéres sütemény, sütőtökös és húsos pite, valamint almabor nélkül. A karácsonyi és a hálaadási menü gyakorlatilag megegyezik.

 

Franciaország

 


 

Franciaországban az előétel liba vagy kacsamáj, osztriga, füstölt lazac, és a crepes nevű palacsintaféleség. A főétel általában gesztenyével töltött liba, de itt is egyre gyakrabban kerül pulkya az asztalra.

 

Peru

 


 

Peruban gyűjtést szerveznek, aminek segítségével süteményt és fűszeres forró csokit osztanak a rászorulóknak. A családok asztalára pulyka, friss gyümölcsök, almaszósz, tamales és saláták kerülnek.

 

Litvánia

 


 

Litvániában igencsak gazdag, 12 fogásos menü várja a családot karácsonykor, azonban jellemzően nem esznek húst, csak halat, süteményeket és gyümölcsöt. Érdekesség, hogy egy hely mindig szabad marad az asztalnál az esetleg betérő vándornak.

 

Spanyolország

 


 

A spanyolok tapas-szal kezdik a vacsorát, valamint sonkával. Ezt követően tengeri hallevest, főételként királyrákot, angolnát, tengeri keszeget esznek, desszertként pedig marcipános sütit fogyasztanak.

 

Ajándékozz kiváló minőségű, Vacu Vin termékeket karácsonyra. Kiváló ajándék a gasztronómia szerelmeseinek. A részletekért kattints:

 

Ausztrália

 

A világ másik felén egy kicsit más a helyzet karácsonykor, mint nálunk: ott a december a legforróbb hónap, ezért az ausztrálok sokszor kerti sütögetéseket, grillpartikat szerveznek karácsony napján. Rákot, tengeri halakat és sovány húsokat esznek, desszertnek pedig tejszínhabos gyümölcsöt.

 

Ötletes ajándékokra vágysz? Most több mint tízezer termék közül választhatod ki. Teljesen egyénekre szabva! A részletekért Kattints:

Hozzászólások:

Kereses