Balogh Lajos a battai rém

Százhalombattai rém: újra öl, ha szabadul


"Azt gondolom, nincs mindenkinek joga arra, hogy éljen."


Öt gyilkosság, és feltehetően további erőszakos bűncselekmények gyanúsítottját vette őrizetbe a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A százhalombattai kettősgyilkosságon kívül, Balogh Lajos bevallotta a májusban eltűnt M. Krisztina, és a júliusban eltűnt H. Hajnalka megölését. Sőt, beismerte saját édesapjának meggyilkolását is.

Balogh Lajost négy fiatal lány brutális meggyilkolásáért ítélték 25 év börtönre 1995. január 23-án. A százhalombattai férfi azonban öt embert ölt meg. Az ötödik, pontosabban az első áldozata saját apja volt. A kegyetlen gyilkos 10 éve rója a köröket a szegedi Csillag-börtön sétálóudvarán, minden rezdülését kutyás őrök figyelik. Balogh Lajos magányos. Talán ő az egyetlen Szegeden, akinek még barátja sincs. Őt tartják a legbrutálisabb gyilkosnak ma, Magyarországon.


"Nem vagyok sem kéjgyilkos, sem pszichopata, de még csak rém sem. Akik ilyet állítanak, azok nem ismernek."

 


Balogh Lajos 10 évvel ezelőtt nyilatkozta ezt egy újságban. Ma már úgy gondolja, hogy akkor még ő sem ismerte eléggé saját magát:

"Magam is annak tartom magam, kéjgyilkosnak. Igy utólag visszanézve az első ugyan nem annak indult, de amikor a sógornőmet meggyilkoltam, azt rendesen élveztem, éppen ezért órákig húztam. Többször is volt olyan, hogy már eszméletét vesztette, de fölélesztettem. Ezt háromszor-négyszer eljátszottuk. Idézőjelben játszottuk."


Az első hivatalos gyilkosság 1994. tavaszán történt, amikor feleségének 16 éves húgát ölte meg, büntetésnek indult. Nem tudta elviselni, hogy a kamaszlány tiszteletlenül beszélt a szüleivel. Később azonban már nem csak büntetett, hanem élvezte is a büntetést:

"Amikor elkezdtem magát a cselekményt, talán jobban féltem, mint maga az áldozat. Szinte remegtem, de mire végeztem, addigra már rendesen élveztem, szinte annyira, hogy abban a pillanatban amikor meghalt, sajnáltam. Nem őt sajnáltam, hanem azt, hogy már vége."

 

Valószínűleg ezt sajnálhatta akkor is, amikor elfogták. A beismerő vallomás sem váratott sokáig magára. Balogh Lajosnak nyomós és meghökkentő oka volt arra, hogy együttműködjön a rendőrökkel is:

 

"Feleségemet és öt és fél éves gyermekemet azért kellett elhagynom, nehogy egyszer ők váljanak áldozataimmá. Ha jön a kényszer, nincs menekülés!"

 

Balogh nyolc éves volt, amikor életében először ok nélkül bántott valakit - akkor 4 éves unokaöccsét verte félholtra. A gyilkos indulatok aztán hol ritkábban, hol sűrűbben vettek erőt rajta. Először az apját, majd felesége húgát ölte megBalogh Lajos lánya most 16 éves. Épp annyi idős, mint annak idején, apja első áldozata volt.

 

Aláírásgyűjtést kezdeményeztek Százhalombattán. A kedélyeket az egyik kereskedelmi televízió műsora borzolta fel, amelyben megszólaltatták a „százhalombattai rémet”. A többszörös gyilkos mindennapjaiba engedtek betekintést, például amint javában vásárol a szegedi Csillag Börtön boltjában.

 

 

A riportból azokat a részeket emelték ki, ahol Balogh szinte újraéli az elkövetett gyilkosságokat, és fenyegetőzik, hogy ha kiszabadul, megnézhetjük magunkat. A közelmúltban történt szécsényi gyilkosság is hozzájárult, hogy újra előkerült a halálbüntetés visszaállításának kérdése. Politikusok, közszereplők mondják el véleményüket. Aki ellenzi, azzal érvel, hogy a halálbüntetés értelmetlen, ráadásul az alkotmányba ütközik, amely megfogalmazza, hogy senki sem veheti el önkényesen más ember életét - háború idején, a legsúlyosabb bűnök elkövetőivel szemben engedi csak meg a kivégzést. A másik oldal úgy véli, hiányzik a halálbüntetés elrettentő ereje. Dr. Bárándy Péter, az ügyvédi kar doyenje érdekesen fogalmaz: a mai társadalmakban a bűnözés elleni harc háborúként is felfogható, így a halálraítéltek a bűnözői oldal hadiveszteségei. Mindkét tábor Amerikával példálózik, hiszen ott több államban ma is működik a villamosszék, viszont az is tény, hogy utóbb a kivégzettek eléggé nagy hányadáról kiderül, hogy semmi közük nem volt ahhoz a bűncselekményhez, amelyikért meg kellett halniuk.

Akár esküdtek, akár bírói tanács dönt, a közösség megbízásából teszi. A társadalom elfordul bűnös tagjától, azoktól pedig, akik a nevében ítélkeznek, elvárja, hogy a bírói szerepet maradéktalanul teljesítsék: a bűnös kapjon méltó büntetést, és ne nyíljon lehetősége arra, hogy ismét elkövesse ugyanazt. A bíró persze csak akkor tud e kettős elvárásnak megfelelni, ha rendelkezésére állnak az eszközök: akár a halálbüntetés, akár a tényleges életfogytig tartó fogvatartás. Az ítélethozó lehetőségeinek a törvényalkotó, tágabb értelemben véve a társadalom szab határokat.

 

A tévériport bemutatja a százhalombattai aláírásgyűjtés egy mozzanatát is. A petíció – amit csak az interneten lehet aláírni, mert eleven aláírásgyűjtőkkel aligha találkozhatunk az utcákon- címzettje a Legfelsőbb Bíróság, és egyebek mellett ezt tartalmazza: „Kérjük mi, magyar állampolgárok, hogy súlyosbítsák Balogh Lajos büntetését tényleges életfogytig tartó büntetésre.” Ha már petíciókat fogalmazunk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy ha egy bűnügyben megszületett a jogerős ítélet, nem lehet újra meg újra előszedni, hogy kedvünk szerint más és más büntetéseket szabjunk ki az elkövetőre.

Perújrafelvételre ad csak lehetőséget a törvény, de ahhoz az szükséges, hogy olyan, addig ismeretlen tény kerüljön nyilvánosságra, amely a korábbi ítéletet nagy valószínűséggel befolyásolja. Balogh Lajosnak minden bűnét felderítették, az összes borzalomért kapta azt a büntetést, amely akkor és ott kiszabható volt. Hogy ez igazságos-e, az más kérdés.

A tévériport végén elhangzott: „A csatorna azt tervezte, hogy az aláírásgyűjtés megkezdése után beszámol majd a fejleményekről, de sajnos, Százhalombattán nem történt semmi.” Minek kellett volna történnie?

 

Ha borzongásra vágysz, keresd te is a legnépszerűbb horror pólókat. A mountainpolo.hu oldalán!

 

A tíz évvel ezelőtti tragédia örökre ott szerepel a város múltjában. A rém a szomszédunkban lakott, kiszolgáltuk a boltban, meggyógyítottuk a betegségét, és fogadtuk a köszönését. Gyanútlanok voltunk, mint az áldozatok, most pedig naívak vagyunk, mert még mindig attól a rémtől félünk, nem pedig a következőktől, akik itt vagy máshol szedik majd áldozataikat. Akiktől csak a törvény védhet meg bennünket.


Idézetek 

 

„Ahogy feküdtem este a feleségem mellett, volt olyan, hogy ő elaludt és néztem a tévét, és szabályosan, egyszerűen nem tudtam kiverni, egyfolytában az járt az agyamba … Tehát, hogy … egyszer csak jött egy gondolat, hogy, hogy, hogy mi volna, ha most megfojtanám és megölném és satöbbi … És akkor el is hessegettem, és egy-két hónap múlva újra visszajött a gondolat, hogy megölném, igen. Na és hogy tüntetném el, és akkor elkezdtem … tehát egyre, egyre távolabb, egyre messzebb merészkedtem a gondolatba. Végül addig eljutottam, hogy oké, feldarabolom a fürdőkádba, igen, izé, zsák, satöbbi be. És közben imádtam, mai napig szeretem, pedig tudom, hogy újra férjhez ment, tudom, hogy van már új családja satöbbi, satöbbi, de én a mai napig szeretem.”

 

„Olyan piszkos munkát maga még nem látott! Nem ebbe az országba, ebbe, ezen a világon, amit én ott kinn művelnék! Mondom, válogatottan legundorítóbb bűncselekményeket követném el. Válogatottan, tehát tőlem ilyet nem látna senki, hogy utcán valakit fejbe lövök, mer az nem, mer az nem elég megbotránkoztató.” 

Riporter: „A kriminálpszichológus azt mondta, hogy Balogh Lajos nem annyira kegyetlen és sötét lelkű, mint amilyennek most beállítja magát. Csak szerepet játszik, meg akar felelni annak a képnek, amit a sajtó kialakított róla. Ezzel szemben Balogh Lajos azt állítja, hogy ő soha, senki kedvéért nem volt hajlandó szerepet játszani és most sem hajlandó erre. Egyszerűen csak kegyetlenül őszinte és őszintén kegyetlen. Ehhez egy, az ügyben valaha nyomozott rendőr csak annyit tett hozzá, hogy akkor, amikor Balogh Lajost elfogták, Százhalombattán sokan születtek újjá.”

 

Ha borzongásra vágysz, keresd te is a legnépszerűbb horror pólókat. A mountainpolo.hu oldalán!

 

 

 Forrás: "SorozatGyilkosok.hu"

Hozzászólások:

Van még mit megnézni:

Matuska Szilveszter, a biatorbágyi rém

Matuska Szilveszter, a „vonatgyilkos” számára szexuális örömöt okozott a szerelvények kisiklatása, melynek során több tucat ember lelte a halálát. A biatorbágyi merényletért élelfogytiglanira ítélték, de megszökött a börtönből és eltűnt.   Matuska Szilveszter 1892-ben született a vajdasági Csantavéren. Egy papucskészítő mester volt az apja, aki tízéves korában ...

A Gyilkos Barbie és Ken igaz története

Paul Kenneth Bernardo 1964. augusztus 27-én született Torontoban, egy gazdag de működésképtelen családban. Anyja, Marilyn, akit egy tehetős torontoi ügyvéd, Gerald Eastman és felesége Elizabeth fogadott örökbe, boldog családban nőtt fel. Apja Kenneth, egy angol nő és egy olasz bevándorló gyermeke volt, akiknek egy jól menő márvány és cserépüzletük volt, viszont igen gorombán ...

Szabó Zoltán - A balástyai rém

Egy rendbeli, előre kitervelten, nyereségvágyból, más aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés, és 1 rendbeli lőfegyverrel való visszaélés bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2003. november 20-án Sz. Zoltán (1968 – balástyai lakos) vádlottat.  Ezért őt I. fokon, halmazati büntetésül, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre ...

Kiss Béla, a hordós gyilkos

Kiss Béla, a külföldön is hírhedtté vált sorozatgyilkos huszonnégy nőt ölt meg, főként a szeretőit, akiket lakásának egyik melléképületében rejtett el, hordókba zárva. A kriminálpszichológusok szerint brutális tetteinek hátterében egy torz anya-gyerek kapcsolat, illetve szexuális viszony állhatott. Kisst sosem kapták el.   Kiss Béla 1877-ben született, és eredetileg ...

Kereses